ЕС с нови, по-стриктни стандарти за чистотата на въздуха

Борещите се за по-стриктни регулации за чистотата на въздуха спечелиха голяма победа в Брюксел в края на миналата седмица, след кто Съветът на ЕС подобри нови, по-стриктни правила за регулациите за чистотата на въздуха във връзка с дейността на големи индустриални инстланации и електроцентрали. Референтният документ на Европейската комисия, който фиксира най-добрите налични техники за изгаряне на различни видове гориво от европейските електроцентрали, залага нови и по-стриктни изисквания за вредните емисии и изискванията му ще започнат да се изпълняват от 2021 г.

Оценката на екологичните групи в ЕС е, че новите правила ще предотвраят около 20 000 случая на преждевременна смърт годишно чрез налагането на по-строги и стриктни правила за отделянето на азотни оксиди, серните оксиди, живак и фини прахови частици във въздуха. Регулациите ще трябва да се задействат до 2021 г. Мерките ще се прилагат за въглищни електроцентрали и за такива, работещи с петролни продукти или газ, както и всички други електроцентрали и офшорни платформи.

“Това е най-сетне една добра новина за справянеето с въздушното замърсяване”, коментира Кристиан Шиабле, директор политика в Европейското екологичо бюро. “Налице са изпитани и доказани техники за филтриране на въздуха и намаляване на вредните емисии, но все пак решението дали те да се използват твърде често се оставя на операторите на електроцентралите, а те просто гледат да направт най-евтиното възможно. Новото решение ще гарантира, че най-мръсните електроцентрали ще бъдат прочистени или просто затворени”.

“Одобрението на Референтния документ стана възможно благодарение на гласовете на прогресивните държави членки и въпреки силното лобиране от страна на държави като Германия, България, Полша, Чехия и Унгария”, посочиха от екологичните организации „За Земята“ и Greenpeace – България. Те определиха въвеждането на нови и по-стриктни норми като „проява на здрав разум“. „Гласуването за приемането на новите изисквания е в полза на здравето на хората и околната среда. Недопустимо е българското правителство да поставя интересите на олигархичните кръгове във въглищната индустрия пред благополучието на българските граждани”.

„Приемането на BREF е добра новина за здравето на европейските граждани, както и за околната среда. Днешното решение слага край на толеранса, който се дава на големите електроцентрали да замърсяват въздуха ни. Това ще гарантира, че тези най-големи замърсители или ще инвестират в подобрение на технологиите, или ще трябва постепенно да затворят,“ коментира Теодора Стоянова от Greenpeace – България.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*