Най-екологичният авио-терминал в света отвори врати на летището в Осло

В градежа са използвани рециклирана стомана и бетон, смесени с вулканична пепел

Най-зеления летищен терминал в света е новото разширение на летището в Осло, което е с площ от 115 000 квадратни метра. Това е първата летищна сграда в света, постигнала рейтинг за устойчивост BREEAM Excellence. Новият терминал на летището в Осло блести с редица функции за енергийна ефективност, както и локална система за добивне на енергия. Най-забележимата енергоспестяваща мярка обаче е събирането и съхранението на сняг през зимата за използването му като охладител през лятото. Проектът е дело на “Скандинавска служба по архитектура” – NOA.

Наскоро приключеното разширение на летището е всъщност продължение на работата на NOA на летището в Осло, което архитектурната фирма е проектирала през 1998 г. Дългото 300 метра разширение запазва семплия и емблематичен външен вид на сградата, като същевременно увеличава капацитета на летището от 19 млн. пътници на 30 милиона пасажери.

Новите елементи в дизайна подобряват преживявнето на пътниците. Така например те намаляват разстоянието, което трябва да се изминава, до максимум 450 метра. Изцяло ремонтирана е и съществуващата ЖП гара в сърцето на летището. Изкуственото осветление е сведено до минимум в полза на естествена, дневна светлина, за да се подобри комфортът за пътниците и да се намалят енергийните потребности.

Наред с въвеждането на повече естествено осветление и повторното използване на сняг като охладител през лятото, архитектите са намалили въглеродния отпечатък на летището с 35% чрез използването на екологични и рециклирани материали. Новият кей е изцяло облицован с дървен материал, устойчиво добит от скандинавските гори. В интериора също могат да се открият множество естествени материали, зелени стени и водни елементи.

За самия груб строеж са използвани рециклирана стомана и бетон, смесени с вулканична пепел.

Подобрената изолация е помогнала на сградата да постигне стандартите за ефективност на стандарта „пасивна къща“. Това, заедно с добиването на енергия на място, е намалило потреблението на енергия с над 50% в сравнение със съществуващия терминал.

 

Снимки: Айвън Броди

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*