Индия потвърди: целта й е до 2030 г. да има само електромобили

Индийското правителство работи по план, който ще помогне на страната да си гарантира, че целият пътнически автопарк на страната ще се състои само от електрически превозни средства (ЕПС) до 2030 г. – и никакви двигатели с вътрешно горене!

Според местни медийни публикации, министърът на енергетиката Пийш Гоял е заявил на годишната сесия на CII, че правителството ще окаже подкрепа на зараждащия се сектор. Наред с това спадащите цени могат да помогнат на ЕПС скоро да започнат да доминират пазара на автомобили в цялата страна.

„Ще въведем електрически автомобили по много голям начин“, казва Гоял, цитиран от The Times of India. „Ще направим електрическите автомобили самодостатъчни като UJALA (правителствена инициатива за популяризиране на LED крушките). Идеята е до 2030 г. в страната да не се продава нито един бензинов или дизелов автомобил“.

Министерството на тежките индустрии и Националният институт за трансформация на Индия работят по план за насърчаване на въвеждането на електромобили, казва още министърът.

Намерението на правителството е да подпомогне сектора до степента, в която електромобилите стават конкурентоспособни по отношение на разходите. Оттам насетне се очаква бързо повсеместно внедряване на технологията, която намалява текущите разходи, облекчава зависимостта от вноса на петрол и намалява замърсяването на въздуха.

„Цената на електрическите превозни средства ще започне да се изплаща на потребителите“, казва още министърът, цитиран от International Business Times. „Бихме се радвали да видим, че индустрията на електрическите автомобили се развива самостоятелно“.

Очаква се правителствената подкрепа да се развие по схема, която заимства успeшния модел на програмата UJALA. Благодарение на нея над 500 милиона светодиодни осветителни тела са инсталирани из Индия през последните две години.

Заедно с това се подготвя и схема за споделени електромобили, която да обхване големите градове като Делхи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*