100-годишен ферибот във Финландия стана изцяло електрически пътнически кораб

Най-старият ферибот във Финландия привлече вниманието на света този уикенд, след като бе превърнат в първия изцяло електрически пътнически кораб в страната. Оцветен в характерно, отличително оранжево, Фьори – наречен така заради шведската дума за ферибот „фяря“ – той за пръв път е заплувал във водата през 1904 г. в югозападния град Турку като парен плавателен съд. По-късно е адаптиран за работа с дизелово гориво.

Този уикенд обаче историческият кораб бе възстановен, като беше оборудван с нов електрически задвижващ механизъм с нулеви емисии, осигурен от финландския производител Visedo. Сега корабът ще превозва пътници през река Аура от Турку до Або и обратно.

Общинският съвет на Тюку е поръчал на местната корабостроителница „Мобимар“ да извършни модернизацията. Затова Фьори беше изведен на суша през март, за да бъде премахнат дизеловият му хидравличен двигател и старата система за управление. На нейно място е инсталирана нова система, която е с осем тона по-лека. Тя се състои от два двигателя Visedo с постоянни магнити и два DC/DC преобразувателя Visedo, които контролират DC мрежата на ферибота.

Според Visedo, новата система позволява на лодката да тегли енергия от батериите, които се зареждат през нощта, като корабът може да работи само с един от двата двигателя, за да може поддръжката да се извършва без прекъсване на работата.

Конверсията показва, че „революцията на електрификацията на световния дизелов транспорт вече е на ход,“ коментира по този повод проектният инженер на Visedo Хайки Салонен. „Фериботът Фьори е национално съкровище, но със стария дизелов двигател разходът на гориво и емисиите бяха високи, а общата ефективност – лоша“. Сега обаче 100-годишния кораб влиза в 21-ви век с нулеви емисии.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*