В Пловдив тестват събиране на отпадъци с цветни чували

В кафяви контейнери пък се събират растителните отпадъци

Разделно изхвърляне на отпадъците чрез цветни чували тества община Пловдив. От този месец започна пилотен проект за разделно събиране два пъти месечно на отпадъци от пластмасови, метални и хартиени опаковки в 50-литрови жълти чували от домакинствата в кв. Коматево.

Първото обслужване беше направено по улиците северно от „Училищна“, след което сутрин бяха събрани и по улиците в южна посока. Натоварени са общо 90 броя чували с тегло 260 кг на отпадъците.

„След състоялата се разяснителна кампания се забелязва много добро отношение на жителите на Коматево, които оставят чувалите в уречения ден и час пред домовете, откъдето автомобилът на „Чистота“ ги събира“, коментира директорът на „Чистота“ Иван Стоянов.

По график следващите дати за събиране на жълтите чували са на 17 май, 7 и 21 юни, 5 и 19 юли.

Наред с това общината продължава дейността си по проекта за събиране на растителен отпадък чрез кафяви контейнери в кварталите Коматево и Прослав. Разположените в Прослав 38 кафяви съдове тип „Ракла“ с вместимост 1100 куб. м. досега са обслужени два пъти – на 20 и 28 април. Само първият път в специализираните контейнери е намерен смесен битов отпадък. При второто събиране са преобладавали растителните отпадъци. В Коматево също съдовете са използвани изцяло по предназначение – за чист растителен отпадък. В квартала са разположени общо 930 контейнера тип „Кука“, 740 от които са с вместимост 240 л, а другите 190 – 120 л. Следващите две дати за обслужването им са 5 и 10 май, а след 15-и отпадъкът ще се събира всеки понеделник и вторник.

„Умоляваме гражданите да изхвърлят в контейнерите само растителен отпадък. По този начин ще запазим града си чист, като използваме събраното по предназначение и ще се намали количеството смесен битов отпадък, който извозваме до депата в Шишманци и Цалапица“, призова Иван Стоянов.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*