Нужен е временен мораториум върху сечите в държавните гори

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“ настоява държавата да ограничи временно сечите в държавните горите, докато не реши проблема с политическия натиск върху лесовъдите, водещ до системните нарушения в горите. Искането на природозащитниците идва след поредния фрапиращ пример за ширещите се злоупотреби в държавните гори, в случая изсичането и кражбите на стотици кубици дървесина от горите на сертифицираното ловно стопанство Дикчан в село Сатовча.

Само през последната една година в това стопанство бяха установени десетки случаи на незаконни сечи, кражби и финансови злоупотреби, като единственият уволнен служител бе горския стражар Цветан Марински – и то като наказание, заради това, че лесовъдът спомогнал за разкриването на повечето нарушения. Като основна причина за липсата на адекватна реакция от страна на държавата за нарушенията в горите на Сатовча се счита сериозната политическа протекция върху директора на стопанството, който в периода на последните нарушения е бил дори кандидат-депутат на една от водещите партии.

Природозащитниците припомнят, че масовите случаи на сериозни злоупотреби в горите (вкл.последните случаи в Сеславци, Попово, Ракитово, Сърница, Велинград, Габрово, Севлиево, Петрич и др.) са резултат основно от политическия натиск върху горската система и лесовъдите. Политическият натиск от най-високи нива не дава възможност за ефективно прилагане дори и на въведените през последните години технологичните мерки за ограничаване на незаконните сечи, като например маркиране на транспортираната дървесина със специални пластини, проследяването на товарни камиони със скъпи GPS-системи, както и видеонаблюдението в дървопреработвателните цехове.

Политическият натиск върху горската система се осъществява основно чрез партийните назначения в горските стопанства, като например съгласно новия Закон за горите от 2011 г. изборът на директори става без конкурс, подчертават еколозите. Този натиск е особено силен по време на избори, тъй като бързите кражби от горите и разпределянето на дървата за огрев дава възможност за масовото купуване на гласове. На последните избори този феномен бе ясно изразен във всички планински райони, посочват от „За да остане природа в България“.

В условията на бързо изменящия се климат на планетата българските гори имат все по-голямо значение за обезпечаването на градовете с чиста питейната вода, за пречистването на въздуха, за защитата от ерозия, за предпазването от наводнения и бедствия, както и за опазването на биоразнообразието.

От: За да остане природа в България

4 коментара

  1. Трябва да се направи мораторим върху всички видове дървесина в България поне за следващите 20 години. Всички босове в тази сфера могат да се насочат към друг вид бизнес като бъдат подпомогнати от държавата в първите 1-2 години и после според новия бизнес да им се изкупуват на преференциални цени новите стоки или услуги (например пчеларство, овощарство, поддръжка сграден фонд на админстрация,). Който не може или няма желание просто ще потъне, но природата ще ни се отблагодари за такова решение!!

  2. В закона за горите е записано , че всички видове собственост са равнопоставени! Ако има мораториум трябва да е върху сеч във всички гори! Някой не си ли замисля , че това е начин да се елиминира конкуренцията на държавните горски стопанстава и да се отвори пазара на останалите видове собственост и на вносителите на дървесина и най вече на прекупвачите!!!

  3. Поредните ужасяващи „новини“, които освен да плашат невежите нищо друго не правят!Българските държавни гори се увеличават постоянно с темпове, с които Европа може само да мечтае. Стига простотии!Разбира се ако горите се оттърват от политически натиск, нещата ще са много по добре. Но къде става без това у нас!Ето и сега умишлено включиха в наименованието на МЗХ и горите и стана МЗХГ. И то в момент, когато надделява мнението че горите трябва да имат самостоятелно ведомство. това значи, че някой бетонира сегашното статукво поне още за 4 години, защото никой няма да променя Закона сега за вади горите от аграрното министерство.

  4. Самоубиваме се с бързи темпове! Не режем, а сечем със замах клоните, на които все още можем да седим! Уви!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*