„Въглеродно неутрално“ гориво ли са дървесните пелети?

Седмица след като президентът Доналд Тръмп обеща да наложи нови тарифи върху вноса на канадски дървен материал, за да помогне на дървообработващата промишленост в САЩ, депутатите приеха проекто-бюджет, който би могъл да задължи правителствените агенции на САЩ да насърчават горенето на дървесни пелети като гориво за електроцентралите.

Проекто-бюджетът, приет от Камарата на представителите на САЩ в сряда, предвижда близо 1,2 трлн. долара федерални разходи. Той предвижда Агенцията за опазване на околната среда, Министерството на енергетиката и Министерството на земеделието да „установят ясни политики, отразяващи въглеродната неутралност на биомасата“.

Биомасата – горивото от дървесни пелети – се счита за възобновяем източник на енергия, тъй като се изработва от дървета, а те могат да бъдат заменени след изсичането.Горивото от дървесни пелети се използва за отопление на домове и за захранване на електроцентрали.

Учените казват, че горящите дървесни пелети всъщност произвеждат повече вредни емисии и парникови газове от въглищата или природния газ. „Последният напредък в науката и отчитането на замърсяването от различни видове дървесна биомаса показаха, че изгарянето на дървета за производство на електричество всъщност увеличава въглеродните емисии в сравнение с изкопаемите горива в продължение на много десетилетия и допринася за други проблеми със замърсяването на въздуха“, пише група от 60 американски учени в писмо от 2014 г. до държавния секретар на британския държавен секретар по енергетиката и изменението на климата.

От своя страна индустриалните групи, свързани с добива и производството на дървесна биомаса, пруветстваха проекто-бюджета.

„Ние сме развълнувани да видим толкова силна двустранна подкрепа за биомасата, която Конгресът официално признава като въглеродно неутрален, възобновяем източник на енергия“, каза Дейв Тени, президент и главен изпълнителен директор на Националния алианс на собствениците на гори в изявление пред Ройтерс.

Екологичните организации пък разкритикуваха решението. Дана Смит, изпълнителен директор на Dogwood Alliance – екологична група, фокусирана върху горите и дърводобива в южните щати – заяви, че разпоредбата „ще добави към значителния климатичен проблем, които и меб друго вече имаме в САЩ“.

Сега проекто-бюджетът трябва да бъде гласуван в Сената.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*