Ръководителите на Tesla стартират „мистериозна“ нова компания за рециклиране

Главният технологичен директор на Tesla Джефри Стробел и ръководителят на отдела за специални продукти Андрю Стивънсън са подали, тихомълком, документи за създаването на нова компания, целяща „да отключи стойността на вашите материали“. CB Insights съобщи, че в Комисията за ценни книжа са подадени заявления от Стробел и Стивънсън в качеството им на изпълнителни директори на нова компания, наречена Redwood Materials. Те вече имат инвестиция от 2 млн. долара от неразкрит инвеститор. Офисът им се намира в Редууд Сити, Калифорния, доста близо до седалището на Tesla в Пало Алто.

Дали това е нова компания във фамилията на Tesla? Според скромния уебсайт на Redwood Materials, фирмата предлага „разработване на съвременни технологии и процеси за рециклиране на материали, повторно производство и повторно използване“ – и това е всичко, което се знае. Говорител на Tesla отказа да отговори на въпросите на The Verge за какво става дума в случая.

В миналото Стробел неведнъж е инвестирал в компании, които не са свързани с Tesla, като например в енергийната компания Axiom Energy от 2016 г. Той обаче отдавна говори за интереса си към рециклирането на минерали. Миналата година топ-шефът заяви, че Tesla ще рециклира батериите за електрически автомобили, които произвежда, и ще използва отново материалите от тях. В неотдавнашно обръщение през март 2017 г. Стивънсън пък спомена „преосмислянето на веригата на доставки на материали“ като сфера за потенциални иновации за автомобилната компания.

Производството на батерии изисква много материали като никел, манган, кобалт, графит, мед и литий. Затова има смисъл Tesla да иска да използва повторно възможно най-много материали за своите батерии. Това може да помогне на фирмата да увеличи производството от 80 000 автомобила през 2016 г. до един милион през 2020 г.

Снимка: cchana във Flickr

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*