Nespresso ще рециклира капсулите от кафе в Кенсингтън

Кафе-компанията Nespresso, част от швейцарската мултинационална компания Nestlé, ще изпробва схема, която да улесни потребителите да рециклират използваните от тях алуминиеви капсули за кафе в Обединеното кралство. Мярката е част от опита за справяне с огромните количества отпадъци от кафе-капсули, които обичйно завършват на депото за отпадъци.

Шестмесечната пилотна схема започва тази седмица в лондонския квартал Кенсингтън и Челси. Програмата ще позволи на членовете на „Nespresso Club“ да рециклират използваните капсули чрез службата за рециклиране на домакински вещи. За целта те ще използват специални лилави торби, предоставени от компанията. 190 000 жители на квартала ще могат да изхвърлят капсулите, направени от Nespresso.

Повечето други капсули на пазара не са изработени от алуминий, а обикновено са направени от смес от пластмаси и понякога фолио, което изисква различни процеси на рециклиране. Останките от кафе в самите капсули прави тези дребни боклучета трудни за преработване в стандартните общински заводи за рециклиране. Nespresso обаче защитава използването на алуминий, като твърди, че това помага да се запази свежестта на кафето.

Компанията заяви, че с този хгод се опитва да отговори на потребностите на потребители, които са поискали по-удобно рециклиране на кафе-капсулите чрез местната общинска схема за рециклиране. Пилотният проект цели да даде на клиентите по-удобни възможности за рециклиране.

Пакетчетата от алуминиевите капсули ще бъдат изпратени до съоръжението за рециклиране на Nespresso в Конгълтън. Самите останки от кафе ще бъдат изваждани и ще се компостират.

Капсулите на Nespresso са включени в други национални схеми за рециклиране, като например програмата Green Dot в Германия, както и в редица други страни, включително Франция и Канада. В германския град Хамбург пък кафе-капсулите са изцяло забранени за употреба в държавните сгради като част от мерките за намаляване на отпадъците.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*