Топ-архитекти очертават ново бъдеще за изоставените железопътни линии в Милано

Пет международни архитектурни студиа наскоро представиха интригуващи планове за съживяване на седем неизползвани железопътни гари в Милано, Италия. MAD Architects, EMBT, Stefano Boeri Architects, Cino Zucchi Architetti и Mecanoo показаха визии за преосмисляне на изоставените места и превръщaнето им в красиви зелени площи със социални жилища и зелени транспортни системи.

Петте предложения произлизат от семинар, състоял се през декември 2016 г., който прикани архитектите да преосмислят ЖП линиите при Фарини, Порта Генова, Порта Романа, Ламбрейт, Греко, Рогоредо и Сан Кристофоро. Идеите от проекта за регенерация – наречен „Скали Милано“ – бяха представени на тазгодишната Седмица на дизайна в Милано.

„Зелената река“ – проект за превръщане на изоставените ЖП линии в градски гори – е предложението на миланското студио на Стефано Боери, известен със своята концепция за вертикалните градини.

Идеята е за покриване със зеленина на 90% от наличните площи – с обществени паркове, гори, овощни градини и мрежа от велосипедни алеи. Студиото е изчислило, че схемата може да поеме над 45 000 тона емисии на въглероден двуокис и да произведе 1800 тона кислород. Останалите 10 процента от земята ще бъдат използвани за създаване на площи с гъсто застрояване, в това число жилища, офиси, както и обществени сгради като библиотеки, клиники и детски градини.

Седем интермодални центъра на устойчивия транспорт изникват от седемте изоставени ЖП линии според визията на Mecanoo. Те си представят на тези места да влакове, метро, трамваи и автобуси да се „срещат“ и свързват с други елементи на градския транспорт. От фирмата виждат града с по-малко коли и повече устойчиви средства за придвижване. Плановете включват затревени пътеки и вело-маршрути, пресичащи надлъж и нашир старите ЖП линии.

Павираните пространства, които преди това се обслужвали автомобилите, ще освободят място и ще позволят намаляване на трафика. Те ще са покрити с паркове. На тези места ще има интермодални възли, съчетаващи различните видове транспорт. Около тях ще има нови сгради и обществени пространства – например студентски жилища в някои райони или градски ферми другаде.

„Чудо в Милано“ – проектът на EMBT Miralles Tagliabue – предвижда всяка от седемте локации да бъде преустроена като център за различен тип дейност. Нов център на модата и дизайна около канала в района Тортона, нова зона за градско земеделие и ботаническа градина в Сан Кристофоро – това са част от предложенията. В някои области архитектите предвиждат пешеходни алеи и мостове, озарени от много светлини.

„Памет и бъдеще“ на пекинското студио MAD Architects включва развития на „село-подобни“ общности – зони, вариращи от социални социални жилища с къщи с малки дворчета до високи кули с изиващи се силуети – все разположени сред изобилна зеленина. Бившите товарни складове ще бъдат използвани, според тази визия, за редица граждански дейности и ще бъдат създадени множество пътеки за велосипеди и пешеходци.

Предложението на архитектите от Cino Zucchi Architects за „Седемте красиви броли“ представя железопътните дворове, преобразени в паркове, с ливади и обществени площади, пресичани от извиващи се пътеки и пътечки. Концепцията отразява традиционните дървесни градини „Броло“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*