Индийски „плод на боговете“ може да намали разходите за слънчеви клетки с 40%

Може ли „плодът на боговете“ в Индия да помогне за понижаване на цената на слънчевите клетки? Учени от Индийския технологичен институт (IIT) Рурки са открили, че джамун – местен вид черна слива – съдържа пигмент, способен да абсорбира слънчевата светлина. Те смятат, че използването на плодовете за масово производство на слънчеви панели може да намали разходите за добиване на соларна енергия.

Джамунът, Syzygium cumini, е местно растение в Южна Азия и се продава на улицата за нищожни суми. Дърветата джамун растат на височина до около 30 метра и живеят 100 години. Черните сливи от тези дървета се слават със своята лечебна и хранителна стойност. Сегапък те могат да играят важна роля и в генерирането на чиста енергия, благодарение на своя пигмент антоцианин.

„Разглеждахме защо джамуните са черни. Извлякохме пигмента от тях с помощта на етанол и открихме, че антоцианинът много добре поглъща слънчевата светлина,“ обяснява гл. ас. Сумитра Сатапати от ИТИ-Рурки пред изданието Кварц-Индия. Сатапати и двама други изследователи от института са използвали антоцианина като фоточувствителен компонент в няколко фоточувствителни слънчеви багрила. Те смятат, че използването на естествено срещащи се багрила като пигмента на джамуна може да намали разходите за произвеоство на слънчеви панели с 40%. Антоцианинът се среща още и в боровинките, малините, черешите и касиса.

Фоточувствителните слънчеви багрила не са толкова ефикасни, колкото традиционните силиконови соларни клетки, но могат да предложат алтернатива на много ниска цена – особено полезна за Индия, тъй като страната има за цел да добива 40% от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г. Все пак учените от ИТИ имат още работа за вършене: техните фоточувствителни багрила имат ниска ефективност от порядъка на 0,5%, което е далеч от ефективността на традиционните слънчеви клетки от над 15%. Въпреки това, учените посочват, че джамунът е широко достъпен и може да предложи биоразградима, нетоксична алтернатива на синтетичните багрила, използвани във фоточувствителните багрила. Журналът по фотоволтаика на IEEE публикува наскоро проучването на индийския екип онлайн.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*