Пестицидите спират развитието на майката при дивите пчели

Използването на един чеосто срещан пестицид през пролетта може да окаже негативно въздействие върху популацията на дивите пчели, променяйки техния жизнен цикъл. Екип от учени, които са изследвали живота на дивите пчели в провинцията в Англия, са установили, че инсектицидът тиаметоксам намалява развитието на яйцата при пчелите-майки. Според изследователите, това най-вероятно ще намали популациите на пчелите по-късно през годината.

Тиаметоксамът е един от три известни неоникотиноидови инсектицида, които понастоящем са ограничени за употреба от ЕС. Тяхната употреба е ограничена заради притесненията относно въздействието им върху пчелите.

Изследването, публикувано в Сборника на Кралското общество Б, изследва влиянието на тиаметоксама върху майките от четири вида диви пчели, които са били уловени в дивата природа през пролетта.

Ефектите от инсектицида – при нива, счетени за сходни с тези, срещани в природата – са изследвани в лабораторни условия. След две седмици на излагане на въздействието на препарата, два от четирите вида пчели започнали да приемат по-малко храна. Ефект имало и върху развитието на яйцата – и при четирите вида.

„Ние открихме, че излагането на неоникотиноиди при равнища, имитиращи излагането, което майката може да изпита сред селскостопанските ландшафти, доведе до намалено развитие на яйчниците при майките и от четирите вида, които тествахме“, каза главният изследовател д-р Гема Барон от университета „Роял Холоуей“ в Лондон. „Ефектите от излагането на неоникотиноиди върху поведението на храненето са специфични за отделните видове, като два от четирите вида ядат по-малко изкуствен нектар след излагането на пестицида. Тези последици вероятно ще намалят успеха на пчелните майки през пролетта, с последици за пчелните популации по-късно през годината“.

Учените казват, че работата е „важна крачка напред“ в разбирането на въздействието на неоникотиноидите върху дивите пчели – както по принцип, така и за специфичните видове. Понастоящем пчелите-майки от популациите на дивите пчели не се изследват при оценката на риска от употребата на пестициди върху опрашващите насекоми.

„Бъдещите изследвания сред различните видове вероятно ще покажат и по-нататъшни вариации във въздействието на неоникотиноидите. Затова провеждането на такива изследвания трябва да бъде приоритет за учените и правителствата,“ коментира проф. Марк Браун от университета „Роял Холоуей“ в Лондон.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*