Близо 400 мигриращи птици загинаха при сблъсък с небостъргач в Тексас

Близо 400 мигриращи птици с брилянтна окраска са загинали при сблъсък с висока офис-сграда в Тексас, съобщиха официални лица в петък. Служителите в офис-сградата пристигнали наработа в най-високия небостъргач в центъра на Галвестън в четвъртък сутринта и открили стотици мъртви птици около сградата, каза Джош Хендерсън, началник на службата за опазване на дивите животни в полицията в Галвестън. Птиците имат красиво оперение в ярки цветове – от синьо, зелено, жълто и други нюанси.

Птиците са идвали от Централна и Южна Америка. Обичайно по това време те мигрират към няколко района в Северна Америка, където остават през топлите месеци на годината. Птиците са достигнали крайбрежния град Галвестън, вероятно уморени от полета си над Мексиканския залив. В този момент в града е имало буря.

„Това са красиви птици, които орнитолозите наистина се вълнуват да видят“, каза Ричард Гибънс, директор по опазването на природата в Хюстън Одубон.

Повече от 20 вида е имало сред 395-те птици, които са загинали, каза Хендерсън. Според него, няма как да се разбере дали всички птици са летели заедно или са се ударили в сградата по различно време.

Бурята, бушуваща в града, навярно е принудила птиците да летят ниско. В тъмнината те може да са се объркали и от светлините на небостъргача, вземайки ги за слънцето или луната, каза той. „Това наистина е злополучен инцидент“, каза Гибънс, чиято организация призова собствениците на високи сгради да ограничат осветлението през нощта, за да се избегнат подобни инциденти.

На снимката: оранжевогуша дървесница, един от няколкото вида птици, които са се блъснали в небостъргача. Снимка: William H. Majoros, CC BY-SA 3.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*