Германия с нов рекорд: добива 85% от електроенергията от възобновяеми източници

На 3 април Германия постави нов национален рекорд за използване на възобновяема енергия. На този ден и през дългия уикенд до 1 май 85% от всичката консумирана електроенергия в Германия е добита от възобновяеми източници – вятърна, слънчева, водноелектрическа или от биомаса. Комбинацията от лек вятър и слънчево време в северната част на страната и топло време в южната част на страната е причината Германия да изкара цял уикенд, захранвана почти изключително от възобновяеми източници, обясни Патрик Грайшен от инициативата Agora Energiewende.

„Повечето немски електроцентрали, работещи с въглища, дори не работеха в неделя, 30 април, докато възобновяемите източници произвеждаха 85% от електроенергията в цялата страна“, каза той. „Източниците на ядрена енергия, за които е планирано да бъдат напълно премахнати до 2022 г., също бяха сериозно намалени“.

Дни като 30 април ще станат нещо „напълно нормално“ до 2030 г., тъй като енергийната революция на федералното правителство вече бере плодовете на инвестициите във възобновяеми енергийни източници от 2010 г. насам, обясни Грайшейн. Тази политика е обект на чести атаки в медиите, дирижирани най-вече от интересите на бизнесите в областта на изкопаемите горива. Канцлерът Ангела Меркел обаче твърдо подкрепя инициативата, а германската общественост също твърдо стои зад нея.

Новият рекорд за възобновяема енергия в Германия е продължение на една вече известна тенденция. От самото начало на 2017 г. възобновяемата енергия винаги е значителен източник на електричество в Германия. През март тази година над 40% от цялата консумирана електроенергия в страната е осигурена от възобновяеми източници.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*