Строят устойчиво село за еко-общност от 4000 индианци

Къщите ще се обитават от хора от племето Оглала Лакота

Устойчиво село, което ще се захранва от екологична електроенергия и ще събира дъждовната вода, ще бъде построено за група местни жители в Тъндър Вали – Долината на гръмотевиците – в САЩ. Генералният план предвижда в селото да живеят около 4000 души от общността, обитаваща индианския резерват Пайн Ридж в Южна Дакота. Селището ще е природосъобразно, адаптивно към климатичните промени, съчетаващо опазването на местната култура и ценности с използването на устойчиви технологии за слънчева, вятърна и геотермална енергия.

„Регенеративната общност“, както я наричат, ще се намира в индианския резерват Пайн Ридж, дом на племето Оглала Лакота. Проектът обединява местната общност и няколко организации и дизайнерски студиа около идеята за създаване на визионерски проект за еко-общност. Хора от племето са работили заедно с неправителствената организация Oglala Lakota Corporation за разработването на идеята, а архитектурните студиа BNIM и Pyatt Studio са разработили проекта с подкрепата на KLJ Engineering и Studio NYL.

Като проектен ръководител за новото село архитектурната фирма BNIM е проектирала редица многофамилни и смесени сгради, които имат високоефективна система за събиране и повторно използване на дъждовната вода и сивата вода. Те имат и локални системи за пречистване на отпадъчните води. Всички сгради разполагат с генератори на слънчева, вятърна и геотермална енергия, макар че от студиото не посочват каква част от енергийните потребности на обитателите ще се покриват от чистата електроенергия.

Първите две сгради са вече завършени – това са общински център и къща за гости. И двете ве функционират като обществени пространства – места за събирания и събития на местната общност. Първата фаза от изграждането на еднофамилните къщи пък – проектирани от Pyatt Studio – трябва да приключи тази година.

  

Графика: BNIM

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*