Китайската GAC Motor налива $ 6,5 млрд. долара в производство на електромобили

Китайският авто-производител GAC Motor – една от най-големите автомобилни компании в страната – започна изграждането на „парк за електрически автомобили“ на стойност 6,5 милиарда долара. Там компанията ще произвежда безпилотни и електрически автомобили. Според пазарните наблюдатели, това е една от най-големите инвестиции от този род.

„Интелигентен автомобилен индустриален парк Гуанджоу“ ще се разпростира на почти две квадратни мили в квартала Паню в провинция Гуангдонг в Гуанджоу. В прессъобщение на компанията се посочва, че заетостта в индустриалния парк ще бъде над 20 000 души. В новия завод за електрически автомобили, който следва да е готов до края на следващата година, ще се произвеждат по 200 000 бройки годишно.

„Планирането и изграждането на този индустриален парк е конкретна стъпка за осъществяване на зелените цели на китайското правителство за развитие на Гуангдонг и националната стратегия „Made in China 2025“, заяви главният мениджър на GAC Motor Ю Юн. „Този ход ще спомогне за развитието на автомобилната индустрия и ще стимулира икономическия растеж“.

Научно-изследователска дейност и производство ще вървят ръка за ръка в новия индустриален парк. Според Electrec, една от причините за огромната инвестиция е целта, заложено от китайското правителство, за развитие на електрическите автомобили: най-малко осем процента от общите продажби на автомобили до 2018 г. трябва да бъдат продажби на електрически автомобили. Този дял трябва да нарасне до 10% през 2019 г. и до 12% през 2020 г. Иначе казано, Китай бързо се превръща в най-големия пазар на електрически автомобили в света.

GAC наскоро представи първия си изцяло електрически автомобил GE3 – на северноамериканското международно автомобилно изложение тази година. Компаията обаче има големи амбиции за следващите години: Ю Юн посочи, че през следващите пет години фирмата ще пусне минимум седем нови модела електрически автомобили. „Нашата цел е GAC Motor да поеме водеща роля в EV бизнеса,“ каза Юн. „Внимавай, Елън Мъск!“
Изображения: GAC Motor Facebook

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*