Обама се завръща в дебатите за климата

Тръмп бави решението на САЩ за участието в Парижкото споразумение

Бившият американски президент Барак Обама се завърна на световната сцена, подчертавайки отново важността на спешните глобални действия за справяне с изменението на климата. В реч на конференцията „Seeds & Chips“ в Милано в Италия Обама предупреди, че изменението на климата представлява сериозна заплаха за световната продоволствена сигурност. Той подчерта, че всички страни, „“големи или малки, богати или бедни“, ще почувстват последиците.

Изявата на Обама е в ярък контраст с поведението на неговия приемник на президентския пост – Доналд Тръмп, който продължава да настоява, че САЩ ще се оттегли от Парижкото споразумение. В крайна сметка сега се очаква Тръмп да вземе това съдбоносно решение след срещата на Г7 по-късно този месец.

Президентът на САЩ Обама изигра ключова роля за обединяването на 195 страни от цял в Парижкото споразумение за климата през декември 2015 г., като посредничи за двустранното споразумение с най-големия източник на емисии – Китай, проправяйки пътя към подписването на историческото глобално споразумение. Излизането на САЩ от това споразумение вероятно ще засили дипломатическото напрежение във всички области на външната политика между САЩ, Китай и други народи.

Обама обаче заяви, че е уверен, че дори ако напредъкът по опазването на климата е по-бавен във Вашингтон, частният сектор в САЩ ще продължи да игре водеща роля в амбициозните усилия за декарбонизация.

„Очевидно сегашната администрация има различия с моята администрация по отношение на енергийната политика. Тази позиция е част от това, което се случва в [условията на] демокрацията“, каза той. „Ще има полезен дебат в Америка и аз мисля, че добрата новина е, че – отчасти заради онова, което направихме през последните осем години – частният сектор вече е взел решение, че бъдещето е в чистата енергия“.

„Може би някои от стъпките, които въведохме, ще се развиват по-бавно, отколкото иначе… Но съм уверен, че САЩ ще продължат да вървят в правилната посока“, добави Обама.

1 коментар

  1. Ако Обама казва истината то защо никъде не пише в споразумението в приемане на закона за глобално затопляне какво съдържа кемтрейлс ?
    Ако Обама казва истината то защо със законно храните съдържат добавки с код .опасни за човешкото здраве Е-100…Е-200…Е-300…Е-400 …Е-500…Ако Обама казва истината то защо продължава производството на автомобили замърсяващи околната среда .Ако Обама казва истината то защо не спря на първо място въоръжаването . Ако Обама каза истината то защо рака може ,но не се лекува .Ако Обама каза истината то защо не спиря въоръжаването . Ако Обама каза истината то защо създадоха харп .Ако Обама каза истината то защо гравитацията не е в сила а магнетизма е в закона му наречен с негово име ЧИСТА ЕНЕРГИЯ . Ако Обама каза истината то защо все още Северния полюс е табу .Ако Обама каза истината то защо (ботилка с вода има срок на годност с предупреждение не излагай на пряка слънчева светлина .Ахх ако Обама каза истината то Тръмп нямаше да се замисля .Ако Обама каза истината то целия свят в един ден ще направи революция срещу него .Ако Обама казваше истината пред света .

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*