Франция готви 17GW нови възобновяеми енергийни проекти

Дни преди завладяващата си победа във френските президентски избори, новоизбраният президент на Франция Еманюел Макрон получи зелена светлина за набор от нови екологични програми, които ще удвоят капацитета на Франция за вятърна и слънчева енергия до 2022 г.

В края на миналата седмица Европейската комисия даде одобрение за отпускането на държавна помощ на три френски програми, които ще осигурят над 17 GW енергия от възобновяеми източници чрез проекти за вятърни, слънчеви и канализационни системи за добив на електричество. Очаква се политиките да помогнат на страната да изпълни целта си – да добива 23% от енергията си от възобновяеми източници до 2020 г.

„[Програмите] са в пълно съответствие с приоритетите на Комисията „Юнкер“ да подкрепя инвестициите във възобновяеми енергийни източници и да гарантира, че енергийната трансформация ще даде възможност на индустрията на ЕС да заеме водеща позиция в нисковъглеродните технологии, като по този начин насърчи зеления растеж и зелените работни места“, съобщи Европейската комисия в изявление.

В основата на новия инвестиционен тласък е осигуряването на 1 млрд. евро годишно финансова подкрепа за нови проекти за офшорни вятърни инсталации с по-малко от шест турбини и горна граница за всяка турбина от 3 MW. 10-годишната схема ще предложи на разработчиците премия над пазарната цена за електроенергия, известна като „компенсация за компенсация“. Очаква се този инструмент да насърчи развиването на 15 GW нов капацитет.

Отделно от това ще има нова соларна програма на стойност 190 млн. евро – тя ще предложи 20-годишни тарифни плащания за сградно-интегрирани слънчеви системи с мощност под 100 kW. Очаква се политиката да даде значителен тласък на пазара на слънчева енергия в търговския и жилищния сектор и да разработи 2,1 GW нов капацитет.

Третата мярка предвижда подпомагане в размер на 58 млн. евро за премия върху пазарната цена на електроенергията за проекти, които използват канализационен газ за генериране на енергия. Правителството смята, че може да развиват 160 MW нов капацитет чрез малки инсталации от този вид – такива с мощност, по-малка от 1 MW.

Одобрението дойде в момент, когато Макрон започва работа по амбициозна нова програма за чисти технологии и опазване на околната среда, която обещава да мобилизира свежи инвестиции във възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и електрически превозни средства, както и прекратяване на проучванията и добива на шистов газ и проучванията за нефт.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*