Норвегия строи първия безпилотен товарен електрически кораб

Норвегия планира да пусне в експлоатация първия автономен и изцяло електрически товарен кораб през следващата година. За него се твърди, че ще спестява по 40 000 пътувания на камиони годишно.

Компанията за производство на торове „Яра Интернешънъл“ ще работи заедно с индустриалната група „Конгсберг“ по изграждането на „Яра Биркеланд“ – безпилотен електрически товарен кораб, който ще превозва торове между три пристанища в южна Норвегия.

С пробег от повече от 65 морски мили корабът ще може да превозва около 100 контейнера със скорост от 12 до 15 възела, според директора на проекта Бьорн Тор Орвик. Първоначално корабът ще пътува с екипаж, но се очаква дистанционното му управление да започне през 2019 г., а напълно автономната работа – през 2020 г., казаха компаниите.

„Всеки ден са нужни повече от 100 куърса на дизелови камиони, за да се транспортират продуктите от завода на „Яра Порсгрун“ до пристанищата в Бревик и Ларвик, откъдето ние изпращаме продуктите чрез кораби до клиенти от целия свят“, каза главният изпълнителен директор на „Яра“ Свейн Торе Холсетер в изявление. „С този нов автономен контейнерен плавателен съд, задвижван от акумулаторни батерии, ние преместваме транспорта от пътя в морето, като по този начин намаляваме шума и праха, подобряваме безопасността на местните пътища и намаляваме емисиите на NOx и CO2“.

Очаква се тази промяна да намали емисиите на CO2 с 678 тона годишно, според „Яра“, като електричеството, използвано за зареждане на батериите на кораба, идващо почти изцяло от водноелектрически централи.

Макар че е голям производител на петрол, Норвегия е един от лидерите в навлизането на електрическите превозни средства благодарение на щедрите стимули, които страната предлага. Заради тях 37% от новите коли в Норвегия са електрически. Амбицията на местните власти е да прекрати употребата на превозни средства, задвижвани от изкопаеми горива, до 2025 г. Страната си е поставила за цел и да стане въглеродно неутрална до 2030 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*