Цените на слънчевата енергия в Индия достигнаха рекордно ниски стойности

Цените на едро на слънчевата енергия достигнаха рекордно ниско ниво в Индия. Това стана по-бързо, отколкото прогнозираха анализаторите. Ситуацията допълнително „подбива“ на цената на електроенергията, генерирана от изкопаеми горива, в страната.

Постоянно спадащата цена на слънчевата електроенергия увеличава вероятността Индия да постигне своите цели за развитие на възобновяемата енергия, заложени като част от Парижкото споразумение за климата през декември 2015 г., и дори – според собствените прогнози на страната – да ги надмине.

Индия е третият по големина въглероден замърсител в света. Очаква се емисиите да се увеличат най-малко два пъти, тъй като страната се стреми да развие икономиката си и да измъкне стотици милиони граждани от бедността. Да се гарантира, че страната генерира колкото се може по-голяма част от енергията си от възобновяеми източници, е нещо, считано за изключително важно за ограничаване на катастрофалното глобално повишаване на температурите.

По време на търг в Раджастан във вторник енергийните компании Phelan Energy и Avaada Power предложиха такса от 2,62 рупии на киловатчас (кВтч) електроенергия, генерирана от слънчевите панели, които се надяват да монтират във фотоволтаичен енергиен парк в пустинния щат. Предишната рекордно ниска цена, постигната миналата година, беше 4,34 рупии на киловатчас.

Анализаторите нарекоха спада на цените с 40 процента „исторически за света“. Те заявиха, че постижението се дължи на по-евтиното финансиране и нарастването на доверието на инвеститорите в ангажимента на Индия за драстично увеличаване на капацитета ѝ за възобновяема енергия.

Тези фактори са довели до намаляване на пазарната цена на соларната енергия доста отвъд средната цена, наложена от най-големия въглищен конгломерат в Индия – понастоящем около 3,20 рупии на киловатчас. Цените на едро за вятърна енергия също достигнаха рекордно ниско ниво от 3,46 рупии за киловатчас през февруари.

„Окуражаващо е това, че кандидатите за проектите в Раджастан са нови играчи, а не стари пазарни лидери,“ коментира Каника Чала, старши програмен ръководител в Съвета за енергия, околна среда и вода в Делхи. „Това показва, че са налице достатъчно [условия], за да се привлекат инвестиции, да се привлече интерес от компании, които иначе бяха предпазливи“.

Цените вероятно ще спаднат и още, ако цената на заеманите пари продължи да спада – което, според нея, е една от основните причини за рекордни ниските цени през тази година.

„Всяко бъдещо намаляване на цените в бъдеще няма да дойде от спада на цените на самите технологии, а ще дойде от спада на цената на финансите“, каза тя.

Инвеститорите вероятно са окуражени и от скоршното решение да се позволи на държаваната Соларна енергийна корпорация на Индия да действа като гарант за споразуменията между енергийните разработчици и компаниите за разпределение на електроенергия в Индия.

Най-важният фактор, предизвикващ бързите темпове на международни инвестиции във възобновяеми източници в Индия, е „прозрачността, дългосрочността и сигурността“ на енергийната политика на страната, подчерта Тим Бъкли, директор на Института за енергийна икономика и финансов анализ.

„Това е абсолютно критично, защото когато инвестирате за 25 до 35 години, имате нужда от сигурност и яснота на политиката“, добави той.

До 2022 г. Индия планира да има капацитет да генерира 175 гигавата енергия от слънце, биомаса и вятър. Проекто-доклад на електроразпределителната агенция на страната през декември прогнозира, че капацитетът ще нарасне до 275 гигавата до 2027 г.

В същия проекто-доклад се казва, че е малко вероятно Индия да се нуждае от нови електроцентрали на въглища в продължение на поне 10 години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*