ЕС готви 30 000 евро глоба за измами с емисиите на колите

Страните от ЕС се споразумяха относно проекто-правила за одобрението на нови автомобили, въпреки опозицията на Германия, съобщиха източници от ЕС, цитирани от Ройтерс. Целта на правилата е да предотвратят ситуации с измами като тези, които станаха повод за глобалния скандал с Volkswagen.

Според проекта, одобрен от държавите-членки, на Европейската комисия ще бъде разрешено да налага глоби в размер до 30 000 евро на автомобил на производители, които мамят системите за тестване на вредни емисии.

Германският производител на автомобили Volkswagen призна, че използва софтуер, мамещ тестовете за емисиите на дизелово гориво в САЩ, през септември 2015 г.

Въпреки негативните последици от случая, Германия е била най-неохотна за осигуряването на повече правомощия за наблюдение на пазара на Брюксел, според евро-дипломати.

Проектоправилата ще бъдат обсъдени от министрите на икономиката на страните от ЕС на 29 май преди преговорите с Европейския парламент и Комисията относно окончателния текст на новото законодателство.

„Съветът е прав да не допуска Германия да застава на страната на компромиса, тъй като тя досега не е успяла да санкционира VW и въпреки това продължава да се противопоставя на контрола от страна на ЕС“, заяви говорителка на кампанията „Транспорт и околна среда“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*