Дървета и градини ще растат по балконите на жилищен блок в Истанбул

Истанбул скоро ще се сдобие с впечатляваща нова забележителност, която ще „доведе“ очарованието на селските райони в сърцето на града. Международното архитектурно студио Eray Carbajo е проектирало „Градското село“ – модулна жилищна сграда, която ще „вдигне летвата“ за устойчивото развитие в столицата на Турция. Носещата конструкция на сградата ще формира структура, подобна на пчелна пита, където балконите ще са изпълнени със зеленина.

Дизайнът на „Градското село“ стъпва на абстракция на традиционната селска къща с градина. Архитектите са създали „хибриден модел“, който интегрира тези селски елементи в шестоъгълни модули. От студиото казват, че използването на шестоъгълната структура ще увеличи максимално обема на сградата, като същевременно ще сведе до минимум броя на необходимите елементи.

„Един шестоъгълен модул се състои от многоъгълна площ, която има обитаемо пространство и триъгълна кухина, която може да се използва като поливна градина“, пишат архитектите. „Когато всички модули се подредят, тези триъгълни кухини ще действат като носеща структура, пренасяща натоварванията на сградата към долните й части. Като цяло „Градското село“ създава взаимозависимост между сградни системи, структура, ландшафт и архитектура. Интегрирането на такива сложни системи се постига чрез модулен дизайн, който е устойчив благодарение на гъвкавостта си“.

Модулната сграда, която ще е висока, ще бъде изградена от материали,добити локално. Нейното местоположение в сърцето на града ще осигурява достъп до всякакъв вид обществен транспорт, с което архитектите се надяват да намалят потребността от лични автомобили. Социални и развлекателни пространства на долните етажи ще насърчат общуването между хората.

Строителството на „Градското село“ по план трябва да приключи през 2019 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*