Глобалното затопляне може да събуди древни вируси и инфекции

Изменението на климата и затоплянето на планетата може да събуди древни и вируси и други патогени, които „спят“ в ледовете от хилядолетия, предупредиха учени. Размразяването на „вечните ледове“ и замръзналите почви в регионите около полюсите могат да освободят много стари микроорганизми, които човечеството не е „срещало“ от хиляди години.

През 2016 г. бе наблюдаван случай, в който болест, „консервирана“ в леда, навреди на хората. 12-годишно момче почина, а около 20 души бяха хоспитализирани заради зараза с антракс през август 2016 г. в сибирската тундра. Изследователите смятат, че антраксът е дошъл от трупа на елен, умрял преди повече от 75 години. Тялото е било вкочанено и е стояло така насред постоянно замръзнала земя, но когато ледът се е разтопил по време на горещата вълна през 2016 г., вирусът на антракс е освободен. Изследователите се опасяват, че този случай не само няма да е последният от този вид, но е и предшественик на цяла поредица от подобни ситуации.

„Вечните ледове са много добро средство за съхранение на микроби и вируси, защото там е студено, няма кислород и е тъмно,“ обясни наскоро Жан-Мишел Клавери, еволюционен биолог във френския университет „Екс-Марсилия“, пред Би Би Си. „Патогенните вируси, които могат да заразяват хората или животните, могат да се съхранят в стари слоевете лед, включително и такива, които са причинили глобални епидемии в миналото. “

Над милион елени са загинали от антракс в началото на 20-ти век. Повечето от техните трупове почиват в повърхностните ледове из около 7000 масови гроба из Русия. Наред с антракса в ледовете навярно „дремят“ и други вируси и бактерии, които могат да възродят заболявания, за които светът отдавна е „забравил“.

Наскоро учени откриха части от РНК от „испански грип“ в тела, погребани в тундрата в Аляска, в масови гробове. Те смятат, че и бубонната чума и едрата шарка биха могли да се крият в сибирските вековни ледове.

Не всички древни зарази ще се върнат към живот. Клавери казва, че има „известна вероятност“ пасивните микроби да се възродят и да заразят овека отново, но не е ясно колко точно е голяма тази вероятност. „Колко вероятно е това да се случи – не е известно, но е възможно. Може да са бактерии, които са лечими с антибиотици, или пък резистентни бактерии, или вируси. Ако патогенът не е бил в контакт с хората от дълго време, тогава нашата имунна система няма да е подготвена да се справи с него“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*