Концепция за сграда с дървен воал и соларно захранване отличена в „смарт“ конкурс

Тази забележителна сграда, обвита във „воал“ от дървесни лайсни и захранвана със слънчева енергия, е концептулен модел, който преди дни грабна награда в международен конкурс за смарт-системи. По идея тя би трябвало да бъдев построена в Милано и всъщност да е е собственост на… банка.

aMDL Michele De Lucchi Studio са проектирали сградата, която е готова да бъде сертифицирана по международния стандарт за сградна устойчивост LEED, за УниКредит – с цел осигуряване на място за провеждането на общите събрания на банката, но също и за да обогати обществения живот с мултифункционално обществено пространство. Нейната отворена структура, обгърната от извити лайсни от ламинирана дървесина, подобни на ребра, цели да създава усещане за достъпност и защита едновременно.

Павилионът няма да има фундамент – той ще стъпва върху стоманобетонен подиум над паркинг. Вдъхновен от формата на плодова семка, дизайнът на сградата съчетава дървесните ламели от лиственица с големи витрини от стъкло. Отворената структура акцентира върху достъпността, но е укрепена от две големи крила, оборудвани с монитори за събитията, които да се прожектират за широката общественост.

Вътре в сградата ще има многофункционална зала със 700 места, разположена на приземния етаж, която може да се адаптира за различни конфигурации и събития. Надземните пътеки, които ще минават по външния ръб на залата, ще могат да функционират като временно изложбено пространство. На първия етаж пък е планирано да се помещава детска градина за 50 деца.

Проектът е сертифициран по LEED Gold и спечели първа награда на тазгодишния конкурс WT SmartCity Award.

Рендери: AMDL

1 коментар

  1. Защо пишете в бъдеще време? Сградата не е концепция, а съществува съвсем реално от няколко години.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*