Най-голямата вертикална градина в света цъфти с 85 000 растения

Една нова вертикална градина наскоро грабна титлата за най-голямата вертикална градина в света. Намира се в Богота, Колумбия, на сградата „Santalaia“, и е изцяло покрита с буйни слоеве зеленина – общо 85 000 растения, които покриват 3 100 квадратни метра. С това „Santalaia“ надмина досегашния лидер – „Дървесната къща“ в Сингапур, която е с площ площ 2289 кв. м. и влезе в Гинес през 2014 г.

Вертикална градина с размер като този на „Santalaia“ може да произвежда достатъчно кислород за повече от 3 100 души всяка година, да обработва 1 708 килограма тежки метали, да филтрира повече от 2000 тона вредни газове и да улавя повече от 881 кг прах.

Рекордно голямата вертикална градина в Богота е завършена през 2015 г. след повече от година планиране. Тя е проект на колумбийците от Groncol, франчайз на Paisajismo Urbano. Те са проектирали и инсталирали вертикалната градина, използвайки новаторската система F + P, патентована от Игнасио Солано. Тази система се основава на серия от стълбове – всеки със собствена растителна покривка – инсталирани вертикално върху фасадата. В дизайна на вертикалната градина са включени различни ендемични видове, за да се увеличи биоразнообразието.

   

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*