Животът в по-големи къщи като енергийно разхищение

Съвременните семейства консумират много повече енергия, тъй като обитават много по-големи жилища от предшествениците си. Това е изводът, до който е достигнал в изследванията си Иман Кажезадех – преподавател в Oтворения политехнически институт в Нова Зеландия, който завършва докторска степен по архитектура тази седмица. Ето какво разкрива неговото проучване.

„Средната площ на къщите в Нова Зеландия почти се е удвоила от 1974 г. до 2011 г. За същия период заетостта на пространствата е намаляла. Това означава, че по-малко на брой хора живеят в по-големи къщи“, обяснява Иман.

Неговото проучване е установило още, че независимо от размера на къщата, хората прекарват по-голямата част от времето си в няколко основни пространства на дома и много от стаите остават неизползвани през повечето от времето. „Моите резултати показват, че хората Нова Зеландия обикновено прекарват 16 часа на ден на закрито, в дома си, а размерът на къщата не влияе на това. Средно 55% от хората прекарват повечето от това време в собствените си спални и 30% от времето – във всекидневната, трапезарията, дневната и кухнята – „ядрото“ на къщата“, казва той.

„Къщите с по-голямо пространство от подходящото „ядро“ се приемат за клас „големи жилища“ на базата на броя на допълнителните стаи. Характеристиките на големите къщи включват допълнителни спални, специализирани помещения като кабинет или медийна зала, повече от една дневна, няколко бани, включително санитарни възли и двойни или тройни гаражи“.

Притежаването на по-голяма къща означава използване на повече мебели, повече електроуреди и повече инструменти, които заемат по-голямото пространство. Респективно това значи и повече ресурси за строителство – и повече консумирана енергия в рамките на жизнения цикъл на къщата, обяснява Иман.

„Средностатистическите новозеландци, живеещи в собствени къщи, използват двойно повече енергия в сравнение с това, което се изисква за живеене в „ядрото“ на къщата. Например, двойка с две деца, живеещи в къща с три допълнителни стаи, ще използва 66% повече енергия в рамките на период от 100 години“.

Размерът на дома не е просто въпрос на допълнителни първоначални разходи за закупуване на къща, казва Иман. Мащабът има и по-значителни бъдещи последици.

„Въпреки че решенията по отношение на подбора на жилищни сгради изглеждат лични, те могат да имат значително въздействие върху използването на ресурсите, както и върху околната среда. Необходимо е да има повече обществена осведоменост относно ролята на размера на дома в устойчивата архитектура. Добре е и да се разглеждат други опции като съвместно живеене, така че слабо използваните пространства да може да се споделят от повече хора“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*