Норвежка верига супермаркети поставя машини за рециклиране на батерии

Втората по големина верига от супермаркети в Норвегия заяви, че започва да въвежда в своите магазини машини за изкупуване на стари батерии. Така нареченият „обратен вендинг“ ще дава на клиентите отстъпки при покупка на нови батерии, когато пуснат в машината стари батерии за рециклиране.

Coop Norway смята, че шведските машини, които въвежда, са първите в света за изкупуване на батерии, каза говорителят на компанията Харалд Кристиансен. Около 2500 батерии са събрани през трите седмици, откакто първите устройства са инсталирани в първите три магазина – пилотно. Клиентите получават отстъпка от 1 крона (0,12 евроцента) за всяка върната батерия.

Технологията позволява на клиентите да „връщат всички видове битови акумулатори по подобен начин като с машините за обратен вендинг за бутилки“, коментира главният изпълнителен директор Йохана Реймърс, чиято компания е създала новите машини.

Coop само тества машините засега. Не е сигурно дали компанията ще ги задържи или ще разшири употребата им в други магазини.

Рециклирането на батериите е задължително в Норвегия. Около 2 000 тона батерии се използват в страната всяка година. Те най-често се събират като „специални отпадъци“, според Кристиансен. Специално съставена изследователска комисия на веригата Coop обаче е установила, че 26% от клиентите на супермаркетите изхвърлят използваните батерии в коша за домакински отпадъци. С машините, които въвежда, веригата се надява да промени картината.

„Ние сме много щастливи, че работим върху нещо, което вдъхновява и мотивира хората да рециклират повече батерии“, каза Реймърс, чиято компания е специализирана в технологиите за идентификация на батерията и обработката на употребявани акумултори.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*