„Включваеми“ интелигентни прозорци значително намаляват консумацията на енергия

Интелигентни прозорци, които действат като щори през лятото, но пропускат цялата слънчева светлина и топлина през зимата – това е идеята на рефлективните прозорци, които Хитеш Канделвал е разработил по време на докторското си изследване в ТУ-Айндховен. Прозорците могат да отразяват невидимата инфрачервена светлина, но да пропускат видимата светлина. При това те могат да бъдат „включвани и изключвани“. По този начин се намалява консумацията на енергия за охлаждане и отопление на сградите – с около 12%, според младия изследовател. Той получи докторска степен за тази иновация, базирана на органични течни кристали, в четвъртък, 11 май, в Технологичния университет в Айндховен.

Отоплението, охлаждането и осветлението на сградите представлява половината от потреблението на енергия в сградната среда. Дневната светлина играе важна роля. Нахлуването на слънчевото греене в сградите през лятото повишава вътрешните температури, което провокира интензивно използване на климатици в горещините. През зимата обаче слънчевата светлина е източник на топлина и е добре дошла в домовете и офисите, за да спестява разходи за отопление.

Тъмно или безцветно

Прозорците, които блокират слънчевата светлина, са познати от дълго време. Основният им недостатък е, че отразяват видимата светлина и следователно са тъмни, съответно пространствата също стават тъмни. Освен това тъмните прозорци са статични, което означава, че винаги имат охлаждащ ефект, дори когато това не е необходимо, както е през зимата.

Включване / изключване

Интелигентните отразяващи прозорци, разработени от Канделвал, могат да отразяват светлината с дължина на вълната от 700 nm до 1400 nm. Тази светлина е в инфрачервения спектър и невидима. Тя е носителят на 50% от енергията от слънчевото греене.

Иновативно в тези за тези прозорци е и, че те могат да бъдат включвани и изключвани. Потребителите могат да използват превключвател, за да ги активират, или пък да разчитат на автоматизирана система за активиране чрез температурни сензори.

Рефлективен слой

Отразяващият слой на прозореца съдържа органични течни кристали, подобни на тези, познати от нашите смартфони. Те могат да отразяват селективно светлината с определена дължина на вълната, когато са подредени по специален начин. Прилагайки електрически заряд, молекулите на тези кристали могат да бъдат „подравнени“ и да отразяват слънчевата светлина. Чрез добавяне на различни течнокристални молекули Канделвал е успял да блокира близо 100% от слънчевата светлина с дължина на вълната между 700 nm и 1400 nm, запазвайки прозрачността на прозореца на около 90%.

Автомобили и оранжерии

Покритието вече работи с оптимален ефект между две стъкла. За да намали разходите, изобретателят също така е разработил прототипи на покритие, което може да се приложи върху съществуващи стъкла. Освен за сгради, такива интелигентните прозорци са подходящи и за намаляване на потреблението на енергия в автомобили и оранжерии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*