Разраства се REGEN – селото, което ще си произвежда само храна и енергия

През пролетта на 2016 глобалната екологична общност бе впечатлена от най-дръзкия досега проект за енергийни и хранително самодостатъчно село – датския проект ReGen. Сега обаче изглежда, че селото ще е много по-голямо, отколкото първоначално беше замислено.

Автономната общност е проектирана от датската архитектурна фирма EFFEKT. Неотдавна архитектите обявиха, че ще започнат изграждането на самодостатъчното село през лятото на 2017. Огромният интерес от семейства от цял свят обаче е накарал инициаторите да преосмислят плана и да го разширят.

„Хиляди семейства искат да станат жители на нашата общност. Сега е дошло време да поканим тези, които бяха записани в списъка на чакащите, да направят следващата стъпка и да потвърдят своя интерес, като се присъединят към съседите на ReGen в селото Остерволд (Нидерландия)“, пише EFFEKT в писмо до заявилите интерес към проекта.

Има пет принципа, които стоят зад проекта REGEN. Това са: „енергийно позитивни домове; органична храна, отгледана наблизо; микс от възобновяема енергия и съхранение на енергия; рециклиране на водата и отпадъците; овластяване на местните общности“.

Домовете в тези прекрасни общности ще са разработени изцяло за устойчив начин на живот. Те ще са захранвани от фотоволтаични слънчеви панели, но пасивните им отоплителни и охлаждащи системи ще облекчават натиска върху потреблението на електрическа енергия във всяка къща. Семействата ще отглеждат собствени зеленчуци и плодове във взаимносвързани оранжерии. Заедно къщите ще образуват „споделена местна еко-система“.

В момента обаче се преразглежда устройственият план на селото. След вслушване в желанията и предпочитанията на семействата, заявили интерес към проекта, сега се въвеждат нови и по-разнообразни типове къщи, с различни характеристики и различни ценови категории.

EFFEKT потвърждават, че са в готовност да започнат строителството това лято. Те приканват всички, сериозно интересуващи се от проекта, да „резервират своето кътче“ през този нов, втори етап.

За всички, вече заявили интерес към обитаване на самодостатъчното село, тече „приоритетно резервиране“ на конкретни парцели в проекто-селото.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*