Зелен активист стана еко-министър на Франция

Известният зелен активист и защитник на околната среда Николас Хюло бе избран за министър на околната среда на Франция от новоизбрания президент Емануел Макрон. В пълния списък на назначените в кабинета на Макрон вчера Хюло ще поеме официалната функция на „министър на екологичния преход и солидарността“ в новата администрация.

Засега не е ясно дали той ще поеме грижата и за енергийния сектор, съобщи Ройтерс. Предшественикът на Хюло – Сеголен Роял, която бе ключова фигура за подписването на Парижкото споразумение за климата, беше именном инисътр на околната среда и енергетиката.

Въпреки това, въпреки предшественика си Сеголен Роял – ключова фигура в посредничеството на Парижкото споразумение през 2015 г. – е министър на енергетиката и околната среда, все още не е ясно дали Хулот ще поеме отговорност за енергията, съобщи Ройтерс.

Назначаването на Хюло ще спомогне за реализацията на ангажиментите на президента Макрон за ускоряване на усилията за декарбонизиране на френската икономика чрез удвояване на чистия енергиен капацитет до 2022 г. и закриване на останалите четири въглищни електроцентрали до 2023 г.

Като бивш журналист и продуцент Хюло е един от най-известните зелени активисти във Франция. Той е автор на много радиопредавания и документални ТВ филми по екологични проблеми.

Хюло е и основател и президент на благотворителна фондация за околната среда, която е кръстена на него. Той използва популярността си, за да принуди няколко френски кандидати за президент на изборите през 2007 г. да се ангажират да дават приоритет на екологичните проблеми чрез подписването на „екологичен пакт“. Критичен към ядрената енергия, новият еко-министър на франция е голям поддръжник на възобновяемите енергийни източници и има „като цяло добри отношения“ с френския бизнес свят, според Ройтерс.

______________________

На снимката: Никола Хюло като журналист през 2008 г. Снимка: Olivier toutoune25 Tetard, CC BY-SA 3.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*