Исландският вулкан Тор може да генерира 10 пъти повече енергия от нефтените или газовите кладенци

Добиването на геотермална енергия не е нищо ново, но Исландия търси начин да изведе технологиите на следващо, по-високо ниво, като направи сондаж с дълбочина близо 5 км мили в жив вулкан, за да добива енергия от течната магма. Този сондаж навярно ще е най-горещата „дупка“ на планетата, достигайки кипящата магма, която е с температура няколкостотин градуса. Сондажът беше завършен през януари. Производството на енергия започна в първата седмица на май. Ако проектът се докаже като успешен, този чист източник на енергия ще може да генерира десет пъти повече електричество от конвенционалните нефтени или газови кладенци.

Проектът е наречен Тор като едноименния скандинавски бог. Сондажът достига дълбочина 4 659 метра. На това ниво температурата на втечнената земна маса е 427 градуса Целзий.

Геотермалният кладенец използва така наречената „суперкритична“ течност – нещо, което учените определят като „нито газ, нито течност“ – за генериране на чиста енергия. Системата работи, като използва флуида за създаването на пара. Тази пара кара парни турбини да се въртят и да произвеждат електричество.

Енергията на вулканите е доста изобилна. За да се осигури енергия за исландската столица Рейкявик (с население от 212 000 души), са необходими 30-35 конвенционални кладенеца – петролни или газови. Но ако Тор работи според очакваното, за същата задача ще са достатъчни само 3 – 5 кладенеца.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*