Белгия разширява бонусите за ходещите на работа с е-велосипеди

Белгия разшири бонусната схема за гражданите, пътуващи от и до работното си място с електрически велосипеди.

Понастоящем работодателите в Белгия могат да възнаградят своите служители, които ходят на работа с работят на велосипед, като им плащат за всеки километър, който са изминали на колело. Схемата е част от политиката на страната да популяризира екологията и здравословния начин на живот. Колоездачите получават по 23 цента за всеки километър между дома и работното място.

Новата регулация ще обхваща електрически велосипеди, които могат да достигнат скорост до 45 километра в час. Досега се даваха бонуси само за велосипедистите, чиито колелета достигат до 25 км/ч.

„Искаме да насърчаваме колоезденето за рутинните пътувания по очевидни причини, независимо от вида на използвания велосипед“, каза финансовият министър Йохан Ван Овървелт в изявление.

Белгия е изплатила около 93 милиона евро през 2015 г. за повече от 400 000 потребители на схемата, която почти се е удвоила от 2009 г. насам.

2 коментара

  1. Всъщност, има подобни бели лястовички и у нас. Не си спомням точно в коя куриерска фирма, но шефът им беше въвел система от бонуси към заплатите на тези от служителите, които идват системно на работа с колелета. Или поне заплащането на въпросните колелета.

  2. В България кой работодател ще се сети да направи такова нещо? Аз знам кой, белгийския …:)
    Ние не можем да се сетим да купим карти за транспорта на служителите, и по един е-четец 50 книги вътре за здраве/спорт/наука/изкуство/история, камо ли да говорим за евроцент/стотинки на километър (да не дава Господ за акции от фирмата 🙂 )
    Много са боси собствениците ни на фирми, мнооогоооо …

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*