Йордански бежански лагер ще се захранва от възобновяеми източници

Около 20 000 сирийски бежанци, живеещи в йорданския лагер за бежанци в Азрак, ще имат безплатна и чиста енергия благодарение на първата фотоволтаична ферма в света, която ще бъде разположена в лагера на бежанците на ООН.

Агенцията на ООН за бежанците обяви, че 2-мегаватовата фотоволтаична система ще покрива нуждите на лагера, което ще позволява на бежанците да използват осветление, зарядни устройства за телефони, вентилатори, хладилници и телевизори.

Очаква се микро-мрежата да се разшири и обхване до 36 000 бежанци, живеещи в лагера до началото на следващата година. Тогава соларната ферма ще бъде разширена, за да осигури капацитет от 5 MW. Излишната електроенергия ще се подава в националната електропреносна мрежа на Йордания. Това от своя страна ще даде тласък на плановете й за изграждане на „зелена икономика“ до 2020 г.

Проектът на стойност 8,75 млн. евро е финансиран от Фондация „ИКЕА“ чрез кампанията „По-светъл живот за бежанцитер“. По време на акцията за всяка светодиодна крушка, продадена от ИКЕА, едноименната фондация е дарила по 1 евро на Агенцията на ООН за бежанците, с което да помогне да се осигрят възобновяема енергия и образование на бежанците.

Първата фаза на проекта се очаква да доведе до икономии на въглерод от 2 370 тона годишно и да намали текущите разходи на бежанския лагер с 1,5 млн. долара годишно.

Наред с това изграждането на слънчевата инсталация има и социална роля: проектът е осигурил доходи за около 50 бежанци, които са били обучени и наети да помогнат за изграждането на соларната ферма в партньорство с йорданската слънчева компания Mustakbal.

„Осигуряването на осветление в лагера е не само символично постижение, но и осигурява по-безопасна среда за всички обитатели на лагера, както и отваря възможности за препитание и дава възможност на децата да учат след здрач“, каза Кели Т. Клеменс, заместник-върховен комисар на Агенцията на ООН за бежанците. „Преди всичко това позволява на всички обитатели на лагера да водят по-достоен живот“.

„Проектът предоставя модел, който може да бъде възпроизведен и в други условия, по целия свят, подчерта изпълнителният директор на фондация „ИКЕА“ Пер Хегенес. „Първата слънчева ферма в лагер за бежанци в света сигнализира за промяна на парадигмата относно начина, по който хуманитарният сектор подкрепя разселените хора“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*