Един от най-отдалечените острови в света е и най-замърсеният

Има един самотен остров в Тихия океан, който няма човешки обитатели, но е напълно покрит с боклук. Остров Хендерсън е толкова отдалечен, че хората го посещават само за изследвания – веднъж на всеки пет до 10 години. Въпреки това островът е мястото на смайваща гъстота на пластмасови отпадъци – най-високата, виждана на Земята, според университета в Тасмания. Учените са открили, че плажовете на острова са замърсени с около 671 парчета боклук на 10 квадратни метра.

Хора не живеят на остров Хендерсън. Той се намира на 3106 мили от най-близкото населено място. Разположен е близо до средата на Южно-тихоокеанското течение, поради което отпадъците от Южна Америка се озовават на брега на острова. Дженифър Левърс от университета и Кралското дружество за защита на птиците заедно с колегата й Александър Бонд наскоро са изследвали пластмасовите отпадъци по брега на отдалечения остров.

„Това, което се случи на остров Хендерсън, показва, че няма спасение от пластмасовото замърсяване – дори и в най-отдалечените части на нашите океани“, казва Левърс. Изследването на двамата учени е публикувано онлайн в списанието „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America“.

Количеството боклук е шокирало Лавърс, която казва пред „Гардиън“, че е виждала замърсяване с пластмаси навсякъде по света, но все пак е очаквала отдалеченото местоположение на Хендерсън да му осигури известна защита. Вместо това тя открила огромно количество боклук и стотици раци, които живеят в боклука. „Тази пластмаса е стара, чуплива, остра, токсична. Наистина беше трагично да гледаме как тези прекрасни раци, които обикалят наоколо, живеят в нашите боклуци“, казва изследователката пред „Гардиън“.

Всеки ден по 3 570 нови парчета боклук попадар на остров Хендерсън – само на един от плажовете на острова. Около 17 тона пластмаса вероятно е „депонирана“ на острова, според пробите, взети от пет различни места.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*