Сграда, изградена от 1,5 милиона пластмасови бутилки, издържа на пожари и трусове

„Архитектурата“ на пластмасовите бутилки е фантастично средство за превръщането на един голям екологичен проблем в екологична възможност. EcoARK в Тайпе, Тайван, е един такъв пример. Построен от 1,5 милиона пластмасови бутилки, този масивен павилион е изненадващо здрав, за да издържи на стихиите на природата – включително пожари и земетресения. Проектиран от архитект Артур Хуанг, 9-етажният павилион с девет етажа се захранва със слънчева енергия и е построен според мантрата „Намалете, използвайте повторно, рециклирайте“.

Построен, за да се използва като изложбена зала по време на Международното изложение Флора Експо в Тайпе през 2010 г., EcoARK продължава да разпространява посланието си за устойчивост вече седем години. Въпреки че Тайван е дом на една от най-уважаваните програми за рециклиране в света, страната консумира чудовищно количество пластмаса: 4,5 милиона PET бутилки годишно. За да популяризира проблема с пластмасовите отпадъци, групата Far East – един от най-големите световни производители на PET продулти – е възложила на архитекта и основател на Miniwiz Артур Хуан да проектира и изгради екологичната палата EcoARK.

Всъщност EcoARK е невероятен архитектурен подвиг. Ключът към дизайна на EcoARK е в поли-тухлите – кухи блокчета от рециклиран PET, разработени от Miniwiz. Поли-тухлите са произведени от над милион рециклирани пластмасови бутилки, разтопени в PET пелети и преработени в нова, бутилко-подобна форма. Поли-тухлите имат свързващи жлебове, които съвпадат и прилягат един в друг подобно на ЛЕГО. Те изискват само малко количество силиконов уплътнител.

След като бъдат сглобени в плоски правоъгълни панели, поли-тухлите биват покрити с огнеупорен и водоустойчив филм. Извитата и прозрачна фасада на EcoARK се състои от точно такива модулни панели, завити и монтирани върху стоманена структурна рамка. Въпреки че EcoARK тежи наполовина на конвенционалните сгради с подобен мащаб, е устойчив на земетресения и тайфуни и може да издържи продължителни ветрове с до 130 километра в час.

Използването на рециклирани пластмасови бутилки не е единствената екологична характеристика на EcoARK. Павилионът е построен чрез „нисковъглеродни строителни техники“. Сградата се охлажда без климатизация, благодарение на естествената вентилация. Дъждовната вода се събира и използва – за охлаждане на сградата. Прозрачността на поли-тухлите позволява естествената светлина да осветява интериора през деня. Соларни и вятърни системи генерират електроенергията, необходима за захранването на павилиона, а 40 000 светодиода осветяват сградата през нощта.

Снимки: Луси Ванг, Inhabitat

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*