Норвежки милиардер финансира най-голямата яхта в света, която ще изследва морето

Норвежкият милиардер Кьел Инге Рьоке е спечелил доста от офшорни сондажи. Но сега бизнесменът, който е започнал кариерата си като рибар, иска да се отплати на морето – с колосална яхта за морски изследвания. Корабът ще може да събира около пет тона пластмаса всеки ден и след това да ги стопи – с това милиардерът се надява да помогне за почистването на океана.

Рьоке, чието състояние възлиза на около 2,6 милиарда долара, притежава почти 67% от конгломерата Aker ASA, чиято основна дейност са корабоплаването и офшорните сондажи. Сега Рьоке е сключил договор с корабостроителите VARD за създаването на един 170-метров експедиционен кораб за изследователски мисии. Наречен REV, той ще бъде проектиран от дизайнера на суперяхти Еспен Оейно. Учени и морски изследователи ще бъдат поканени на борда да изследват морето и да създават иновации, свързани с изменението на климата, прекомерния улов, замърсяването с пластмаси и добивните дейности.

Изграждането на яхтата ще стане в сътрудничество със Световния фонд за дивата природа (WWF) – Норвегия, който ще управлява кораба. На борда учените ще имат достъп до лабораторно пространство, морски и въздушни безпилоти апарати, учебна зала, два хеликоптера и автономна мини-подводница. 60 учени и 40 души екипаж могат да пътуват на борда на REV. Според изданието „Яхтено пристанище“, това ще бъде най-голямата яхта в света. Тя ще е по-дълга от суперяхтата Azzam, за която се твърди, че е собственост на член на кралското семейство на Абу Даби.

Естествено, тук идв въпросът за въглеродния отпечатък на такъв масивен кораб. Според VARD, екологичните показатели ще са много важни за дизайна на плавателния съд. Той ще бъде оборудван със „система за енергийно оползотворяване, двигатели със средни обороти, дизелово-електрическа система с директно предаване и с пакет батерии, както и модул за филтриране на изгорелите газове“. Система за управление на енергията ще помага на екипажа да намали въглеродния отпечатък на яхтата.

„Искам да върна обратно на обществото по-голямата част от това, което съм спечелил,“ казва Рьокке пред изданието Оснтенпозен. „Този кораб е част от това. …морето покрива 70% от повърхността на Земята, а повечето от него не е проучено“.

Рьоке е предоставил на WWF Норвегия пълна независимост относно мисииите на яхтата.

1 коментар

  1. Това фут, това метър за нищо ги нямате!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*