Дубайска фирма иска да тегли айсберги от Антарктика – за прясна вода

Докато глобалните температури се увеличават поради глобалното затопляне, ледените шапки на полюсите и ледниците продължават да се топят с нарастващ темп. Макар тази реалност да е крайно смущаваща, тя се разглежда като положителна новина от дубайската фирма „Национално бюро за съвети“. Компанията иска да „добива“ айсберги в южната част на Индийския океан. тя ще ги докарва до Персийския залив – тоест на на 9 200 километра разстояние – където те биха могли да бъдат стопявани и продавани на местния бизнес или пуснати на пазара като туристическа атракция. Идеята на дубайската фирма е амбициозна, а опозицията на еко-активистите – яростна.

За да изпълни задачата – събиране на айсберги – фирмата смята да прати кораби до Хъръл Айлънд, австралийски природен резерват. Те ще имат за задача да намират айсберги с огромни размери и да идентифицират парчета с големината на камион. После тези „малки“ буци лед ще бъдат закачвани за лодки, които ще ги влачат по вода чак до желаната дестинация.

Изпълнителният директор на компанията Абдулах ал-Шехи смята, че айсбергите няма да се стопят значително по време на пътуването, тъй като по-голямата част от леда е де факто под вода. Ал-Шехи обаче мечтае за деня, в който ще посрещне първата лодка, която ще е докарала айсберг, съдържащ няколко милиарда литра прясна, годна за пиене вода, до Персийския залив. Ако успее да добие всички разрешителни за подобен бизнес, дейността на фирмата му ще започне през 2019 г.

Според Робърт Бриърс, основателят на Mitidaption, проектът ще изисква първоначална инвестиция от най-малко 500 милиона долара. Но това е по-малкият проблем. Мнозина еколози са против идеята за докарването на ледени блокове до Дубай.

Австралия строго ограничава достъпа до мястото, от което дубайската фирма иска да добива лед, за да запази местното биоразнообразие – мигриращи птици, пингвини, тюлени и риба. Тази богата екосистема лесно може да бъде съсипана от големите кораби. Освен това избраното място попада в зона, където действат редица глобални договори, които налагат стриктни разпоредби за опазване на природата и забраняват широк спектър човешки дейности. Не на последно място много природозащитници подчертават, че „има по-прост метод за справяне с изменението на климата в Близкия изток“ – намаляването на парниковите емисии и запазване на изкопаемите горива в земята.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*