Израел тества шосета за безжично зареждане на електромобили

Израел се зае да инвестира в пътища, които могат захранват електрически превозни средства – например автобуси – докато пътуват по улиците. Правителството ще сътрудничи с младата компания Electroad за създаването на маршрут за градски автобус в Тел Авив, който ще използва безжична технология за зареждане, така че електро-возилото да не се нуждае от специални локации със зарядни станции.

Технологията би могла да се справи с трите най-големи препятствия пред навлизането на електрическите превозни средства с батерии – цената, теглото и пробега. Първо обаче ElectRoad ще трябва да докаже, че нейната „индуктивна технология за зареждане“ може да бъде мащабирана достатъчно евтино, за да бъде възприета по пътищата по целия свят.

Безжичното зареждане означава, че електрическите автобуси ще могат да носят лека, евтина батерия, вместо обемиста и скъпа акумулаторна система. Те няма да спират продължително време за презареждане. След като пътят бъде оборудван с технологията за безжично зареждане, той ще може непрекъснато да захранва автомобилите със съответното оборудване.

Досега единствената тестова площадка на фирмата е 25-метров тестов маршрут в централата ѝ в Кесария. Технологията обаче се справя достатъчно добре със задачата си, благодарение на което компанията успя да спечели субсидия от израелското Министерство на транспорта и безопасността по пътищата и одобрение за първи автобусен маршрут в Тел Авив с новата технология.

Маршрутът ще бъде дълъг около 800 метра. Той ще бъде отворен през 2018 година. Ако всичко върви добре, правителството възнамерява да разгърне технологията по-широко, като започне с 18-километрово трасе между града Ейлат и международното летище Рамон.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*