Швейцарците избраха възобновяемата енергия

Швейцарските гласоподаватели подкрепиха плана на правителството да осигури милиарди долари субсидии за развитието на възобновяемата енергия, да забрани новите ядрени централи и да помогне на страдащите комунални дружества. Това стана с референдум в неделя, чиито резултати са задължаващи.

Досегашните данни сочат, че подкрепата е в размер на 58,2% по силата на швейцарската система за пряка демокрация, която дава на гласоподавателите правото на окончателно мнение по основните политически въпроси. Изходът от референдума отразява желанието за намаляване на зависимостта от ядрената енергия, отчасти предизвикана и от ядрената авария в Япония през 2011 г. След тази катастрофа, случила се 30 години след ядрената авария в Чернобил, Германия реши да пристъпи към поетапно премахване на ядрената енергетика до 2022 г., докато Австрия я забрани преди десетилетия.

„Резултатите показват, че населението иска нова енергийна политика и не иска нови атомни електроцентрали“, каза министърът на енергетиката Дорис Леутард. По думите му, законът ще подкрепи местната възобновяема енергия, ще намали използването на изкопаеми горива и ще намали зависимостта от външни енергийни доставки. „Законът води страната ни към съвременно енергийно бъдеще“, каза тя на пресконференция. Новият норматив ще влезе в сила в началото на 2018 г.

Дебатът по закона за „Енергийната стратегия 2050“ се съсредоточи върху това, което клиентите и данъкоплатците ще трябва да дължат заради предвидените мерки за подкрепа, както и дали четирикратното увеличение на слънчевата и вятърната енергия до 2035 г. Би могло да осигури на страната надеждни енергийни доставки. Леутард заяви, че пакетът ще струва на средностатистическото швейцарско семейство около 40 франка повече на година.

Критиците обаче твърдят, че четири-членно семейство ще трябва да плаща 3200 швейцарски франка допълнителни годишни разходи, а нестабилността на вятърната и слънчевата енергия ще означава по-голяма зависимост от вноса на електроенергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*