Испания възражда вятърната енергия с рекорднo ниски цени

Рекордно ниски цени за вятърната енергия достигна Испания по време на най-новия търг за възобновяеми енергийни източници, при който бяха обявени 3 GW нови мощности. Конкурсът доведе до договори за 43 евро за мегаватчас – максималния дисконтов процент, разрешен по испанската тръжна система. Това е най-ниското ниво, което някога е било достигано за наземни ветроенерийни паркове в Европа.

„Резултатите от търга показват, че вятърът … днес е най-евтиният вариант за ново производство на електроенергия. Някои смятат, че вятърната енергия вече не се нуждае от субсидии. Именно фактът, че търгът предложи гарантиран минимален доход, привлече инвеститорите и гарантира, че има достатъчно оферти, за да се осигури ниската цена. И това е въпросът – това не са субсидии, а механизми за стабилизиране на приходите, насочени към риска от колебливостта на цените на едро, които ще бъдат от решаващо значение за разгръщането на наземните вятърни инсталации в Европа на конкурентни цени“, казва Джайлс Диксън, изпълнителен директор на WindEurope.

Цялата ВЕИ индустрия приветства резултатите от испанския търг. Той стана факт след тригодишен застой на пазара, породен от намаляване със задна дата на испанската тарифна ставка през 2013 г. Парализирането на пазара изложи на риск перспективата Испания да постигне целта на ЕС за дела на възобновяемата енергия за 2020 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*