Tърг за вятърна енергия в Германия постигна „неочаквано ниска“ цена

Конкурсен търг за ветроенергийни системи в в Германия, организиран в рамките на новия тарифен режим за изкупуване на еко-електроенергия, надмина очакванията на пазарните наблюдатели, като постигна средна цена от 5,71 евроцента. Федералната агенция за управление на енергийната мрежа Bundesnetzagentur обяви, че е одобрила 70 оферти за общо 807 MW. Те всички са за наземни ветроенергийни проекти, вариращи от 0,042 до 0,0578 евро на киловатчас.

Търгът е привлякъл общо 256 оферти за повече от 2 GW инсталации. Значителна част от тях идват от социални дружества – енергийни компании на организации на гражданското общество, посочва агенцията. „Първият търг за вятърни паркове беше успешен, с приятно висока конкуренция, позволяваща средна стойност от 5,71 цента“, заяви Йохен Хаман, президент на Агенцията за федералната енергийна мрежа.

Постижението става факт малко след подобен търг за офшорна вятърна енергия в Германия миналия месец, който също привлече средна цена на предлагане далеч под очакванията – 0,44 евро за киловатчас. Това накара експертите да предполагат, че поне един от успешните проекти може да осигурява енергия изцяло без субсидии.

Въпреки, че участващите в търга са предвидили, че ще има „значителен натиск върху цената“, малко от тях са очаквали средната цена на търга да падне под шест евроцента, коментира Клаус Бадърхед, ръководител на европейската енергийна кантора „Нортън Роуз Фулбрайт“. По думите му, това може да има „огромно въздействие върху икономиката на вятърната енергия“. Ситуацията може да даде тласък на поредица проекти за придобивания на производители, разработчици и инвеститори.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*