Балканите – с най-мръсен въздух от цяла Европа

Нови данни на Световната здравна организация показват, че източноевропейските и балканските страни страдат от най-висока степен на замърсяване на въздуха и на смъртни случаи, породени от замърсяването на въздуха, измежду всички страни от Европа. България е в челната тройка в мрачната статистика.

Според новите статистически данни на СЗО, повечето балкански страни, както и Полша и Унгария, имат най-високи годишни нива на замърсяване на градския въздух. Босна и Херцеговина, България, Албания и Украйна бележат най-високата смъртност заради състава на това, което хората дишат – на открито и у дома. И по двата показателя безспорен „шампион“ е Босна и Херцеговина.

През 2014 г. в страната е имало средно 55 микрограма на кубичен метър фини прахгови частици – онези микроскопични твърди частици, които навлизат безпрепятствено в белите дробове и причиняват редица здравословни проблеми.

За сравнение Китай, отдавна свързан със задушаващия смог и хронично високите нива на замърсяване на въздуха в градовете, се отличава със средни нива от 59,5 микрограма на кубичен метър.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*