Най-големите вятърни турбини в света започнаха да генерират енергия в Англия

Инженерите, отговорни за поддръжката на хардуера във вятърната ферма Burbo Bank край северозападното крайбрежие на Англия, не трябва да имат страх от височини. Високи 195 метра, това са най-високите комерсиални вятърни турбини планетата.

Новият вятърен парк, който всъщност е допълнение към по-старото съоръжение на това място, се състои от 32 гигантски нови турбини. Всяка от тях има витла, които са с дължина 80 метра. Това позволява на всяка от турбините да бълва осем мегавата електроенергия – това са общо 258 мегавата от цялата инсталация, която заработи официално тази седмица.

Според датската фирма DONG Energy, която ръководи проекта, едно пълно завъртане на витлата на една турбина осигурява електроенергията, необходима на един дом за 29 часа.

Във Великобритания офшорната вятърна енергия не е нещо странно и чуждо. Както отбелязва Гардиън, страната е инсталирала повече офшорни ветроенергийни паркове от която и да е друга държава в света. Сега тя разчита на 5,5 гигавата от този вид мощност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*