Русия иска да произвежда повече енергия от възобновяеми източници

Малцина се сещат за Русия, когато става дума за зелена икономика. Но страната иска да стане по-зелена – и това няма нищо общо с промените в климата, които разтапят сибирските ледове.

Страната е известна с това, че че добива огромно количество от богатството и икономическия си просперитет чрез държавните нефтени и газови компании. Затова за мнозина е изненадващо да чуят, че президентът Владимир Путин говори особено благосклонност към чистата енергия в последно време. Енергийното министерство на страната се изказа благосклонно към неотдавнашния доклад на Международната агенция за възобновяема енергия IRENA, който посочва, че Русия има голям потенциал за развитие на възобновяеми енергийни източници.

Със сигурност има много място за подобрение. В момента възобновяемите енергийни източници представляват само около 3,6% от енергийното потребление на Русия. Според статия във „Файненшъл таймс“, която цитира доклада на IRENA, Русия може да разшири портфолиото си от възобновяеми източници до 11,3% от енергопотреблението до 2030 г.

Това би било далеч от впечатляващо в глобален мащаб, но все пак ще изисква около 15 милиарда долара годишно за инвестиции, според IRENA. Дори ако приемем, че Путин и неговата администрация сериозно подкрепят думите с села, финансовата и политическа мощ на гигантите „Газпром“ и „Роснефт“ – които по същество са оръжие на руското правителство – биха могли да затруднят напредъка на възобновяемите енергийни източници.

На всичкото отгоре Русия не разполага с добре разгърната национална електрическа мрежа, така че няма да може да транспортира енергията, добита от вятър или слънце, далеч от регионите, в които е генерирана.

От друга страна обаче Русия е страна по Парижкото споразумение за климата с обещанието да намали своите емисии на парникови газове най-малко с 25% под нивата от 1990 г. в срок до 2020 г. Въпреки че не е много ясно как възнамерява да постигне това, страната твърди, че работи за намаляване на емисиите от горенето на нефт и газ. А в изявление, направено пред ООН наскоро, руските власти написаха, че Русия „планира да увеличи повече от десетократно възобновяемите енергийни източници, различни от ВЕЦ, до 2035 г.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*