Правителството на САЩ съди Fiat Chrysler заради измами с дизеловите емисии

Правителството на САЩ заведе съдебно дело във вторник, обвинявайки Fiat Chrysler Automobiles NV, че е използвала нелегален софтуер, за да заобиколи контрола на дизеловите емисии при 104 000 дизелови автомобила, продадени от 2014 г. насам. Ходът на министерството се прие като процедурна стъпка, която може да увеличи натиска върху Fiat Chrysler на фона на нарастващите притеснения относно замърсяването от дизеловите автомобили по целия свят.

Делото може да доведе до споразумение, подобно на това, сключено между Volkswagen AG и правителството, което ще струва на VW до 25 милиарда долара, но и засяга много по-голям брой превозни средства. VW призна за умишлено извършване на измамата, докато Fiat Chrysler отрича да е направила нещо нередно. Компанията каза във вторник, че е разочарована, че министерството на правосъдието е завело подобно дело, и че ще се защитава енергично срещу твърденията, че „участва в умишлена схема за инсталиране на нелегални устройства, за да змами тестовете за вредни емисии в САЩ“.

Jeep Grand Cherokee, продавани между 2014 и 2016 г., са част от автомобилите, оборудвани с мамещите устройства, според обвинението – а също и пикапите Dodge Ram 1500, пуснати на пазара в този период.

Делото твърди, че италианско-американският производител на автомобили е поставил недекларирани „устройства за поправяне“ – или спомагателни емисионни контроли – на дизеловите автомобили Fiat Chrysler в периода 2014-2016 г. Това е довело до „значително“ по-високи от разрешените нива на замърсяване с азотен оксид, респективно повече смог, който води до респираторни проблеми.

Делото изисква от съда да задължи Fiat Chrysler да поправи автомобилите и да спре продажбата на дизелови автомобили със свръхемисии. Максималната глоба е около 4,6 милиарда долара.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*