Макрон ще се опита да убеди Тръмп да подкрепи Парижкото споразумение

Френският президент Емануел Макрон ще се опита да убеди американския си колега Доналд Тръмп да се придържа към глобалното споразумение за борба с изменението на климата преди срещата на Г-7, тъй като понастоящем няма консенсус по въпроса, обявиха дипломати.

Тръмп е известен като скептик относно изменението на климата. Той настоява, че то не е породено от човека. В предизборната си кампания той обеща „отмяна“ на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Въпреки това Тръмп отложи планираното решение дали САЩ да остане в или да напусне договора.

Като нов образ в международната дипломация Макрон ще пътува в четвъртък в Брюксел за срещата на върха на НАТО, преди да се отправи към Сицилия за срещата на върха на Г-7. В нея ще участват и Германия, Великобритания, Италия, Япония и Канада.

Преди срещата на НАТО новият френски президент ще се срещне с Тръмп за първи път за неформален обяд. На него – по думите на някои медии – Макрон „ще тества дипломатическите си умения предвид непредсказуемостта на американския лидер и желанието на Франция да гарантира, че САЩ не се отрича от [споразумението за] климата“.

Поставено на карта е цялото Парижко споразумение, коментир високопоставен френски дипломат по повод срещата. Затова е важна срещата на Макрон с Тръмп лице в лице.

Ситуацията е странна, коментираха още дипломатите, защото „обикновено окончателното комюнике е договорено 10 дена по-рано, но тук навярно ще се преговаря до среднощ в петък срещу събота“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*