Електромобилите ще са по-евтини от колите с ДВГ до 2030 г.

Tesla може и да е постоянно в заглавията, когато става дума за електромобили, но в действително големи фабрики за батерии се строят по целия свят. А това закономерно води до понижаване на цените.

Според Bloomberg New Energy Finance глобалното производство на батерии се очаква да се удвои от сега до 2021 г. Това увелчиение на свой ред ще доведе до спад в цените. Това ще е добра новина както за бързо разрастващата се индустрия на електромобилите, така и за електроенергийните компании, които се нуждаят от комунални системи за съхранение на енергията, добивана от възобновяеми източници.

Tesla е само една от многото компании, които са се заели да строят големи фабрики за батерии. Всъщност „лъвският“ дял от растежа на този сегмент се очаква да бъде в Азия. BYD, Samsung, LG и Panasonic са сред най-големите световни производители на батерии. Девет от най-големите заводи за батерии по света са в процес на изграждане в Китай, според Benchmark Minerals.

Подобна конкуренция означава, че трайната тенденция на спад в цените на батериите ще продължи. Цените – на база киловатчас – са намалели от 542 долара през 2012 до около 139 долара днес, според анализ на Benchmark. Това означава голяма разлика за крайната цена на електрическите коли, при които около 40 процента се формира именно от самата батерия.

Анализаторите на Bloomberg вече са категорични, че времерто от 2020 г. нататък ще е десетилетието, през което електрическите автомобили ще надделеят на пазара. Сега прогнозата на анализаторите е, че до 2030 г. електрическите автомобили най-вероятно ще станат по-евтини от тези, задвижвани от двигател с вътрешно горене.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*