Активисти от Краков споделят в София как активните граждани могат да се борят със смога

Как активните граждани могат да се борят с проблема със смога – това ще споделят в София двама еко-активисти от Краков в Полша, които са част от движението „Krakow Smog Alert“. Основателите на гражданската местна група „Тревога за смога в Краков“ Андрей Гула и Анна Двораковска ще разкажат как активните групи хора могат ефективно да се борят със замърсяването на въздуха и да постигнат успех.

Срещата с тях ще се състои във вторник, 30 май, от 18:30 ч., в Smartfablab. Домакини са „Greenpeace” България и Екологично сдружение „За Земята“ .

„Ще разберем как се организират, каква информация използват, с какви устройства мерят, какви проблеми имат и какви решения намират,“ – поясни Теодора Стоянова от „Greenpeace”България. „Как от Краков инициативата е обхванала цяла Полша? В края на срещата заедно ще обсъдим и набележим възможни действия, които да водят към един по-чист въздух във вашия квартал, град или село“.

Лекцията е открита. Работният език на срещата е английски.

1 коментар

  1. Здравейте,
    Ако след срещата и публикувате какви са насоките/препоръките в основни линии/, които са споделили на срещата ще е чудесно.
    Ако има и желание за участие от различни фондове, дори и частни ще е добре да се направят удобни инициативи. Например: 1) във всеки квартал устройство за мерене на частиците във въздуха; 2) интернет страница където да могат да се качват и гледат тези данни; 3)подстраница където могат да се изпращат сигнали при опасност от замърсяване (както в страницата азкметът)- GPS координати и дори и снимка. При евентуални проблеми (течове на хим. инсталации, резервоари с химикали; проблем с пречиствателни инсталации и т.н.)да може моментално очевидец да подаде сигнал а ремонтните групи да реагират до час – два със съответните процедури. Поздрави и слънчев ден, от Mен.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*