ЕС: Повече гъвкавост е нужна за постигането на целите за енергийна ефективност до 2030 г.

Неформалната среща на министрите на ЕС, проведена в Малта миналата седмица, приключи с неясно формулирано изявление, в което се подчертава „необходимата гъвкавост“ за държавите-членки на ЕС за постигане на целите относно енергийната ефективност, „като в същото време осигурява значително ниво на амбиция“.

Европейската комисия обеща да постави „енергийната ефективност на първо място“ в плановете си за енергийния съюз. Комисията изтъкна, че Парижкото споразумение за изменението на климата оправдава разширяването на плановете на ЕС за намаляване на потреблението на енергия.

В представени през миналия ноември предложения изпълнителният орган на ЕС определи правно обвързваща цел за страните от ЕС: да намалят консумацията на енергия с 30% до 2030 г. на фона на незадължителната цел от 20% за 2020 г., която понастоящем е в сила.

Еврокомисията предложи и да се задължат енергийните предприятия да направят основен преглед на своите бизнес модели, като гарантират, че всяка година на крайните потребители се продава с по 1,5% по-малко енергия. Това би било постигнато чрез продажбата на нови услуги като поддръжка на изолацията на дома, инсталиране на нови стъклопакети стъкла или по-ефективни уреди и отоплителни системи.

„Специално се гордея с обвързващата цел за енергийна ефективност от 30%, тъй като това ще намали зависимостта ни от вноса на енергия, ще създаде нови работни места и ще намали повече емисии“, заяви еврокомисарят за действия по климата и енергетиката Мигел Ариас Каньете миналата година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*