Област Атика в Гърция изгражда мрежа от 120 обществени зарядни станции за електромобили

Област Атика в Гърция се подготвя да изгради мрежа от 120 обществени зарядни станции за електрически автомобили. С това местната власт се надява да изпълни своя дял от усилията за насърчаване на чистите превозни средства.

Електрическата мобилност е в съвсем ранен стадий на развитие в Гърция, спoред пазарните наблюдатели. Причината е главно в липсата на зарядна инфраструктура и липсата на знания за предимствата на електрическите автомобили.

Международният опит показва, че 85% от потребителите на електрически автомобили ги зареждат в собственото си жилище. Друг процент потребители зареждат колата си при работното си място. Най-малко са тези, които зареждат електромобилите си на обществени места. „Следователно една широка мрежа от обществени зарядни точки може да остане неизползвана и да се окаже икономически неустойчива…. Но този малък процент на обществените зарядни станции е ключов параметър, за да се отървем от „тревожността заради пробега“, свързана с използването на електрически автомобили“, казват специалистите на административния район Атика. Затова именно те планират поставянето на 120 точки за зареждане на ЕПС. Предложението предстои да бъде внесено в „компетентното министерство“ като част от националната политическа рамка за разработването на алтернативни горива и насърчаването на използването на електрически автомобили в градовете.

Освен това планът включва насърчаването на частния сектор да инсталира зарядни устройства в частните пространства. Предвижда се и постепенното заместване на бензиновите коли на областния орган с електрически.

Снимка: Карлинс Дамбранс, CC-BY-2.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*